W skrócie
Jest wiele przepisów na sałatkę z makaronem ryżowym. Proponowana przeze mnie składa się z czerwonej papryki, białej rzodkwi, selera naciowego i kapusty pekińskiej. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Niektóre należy gotować przez kilka minut we wrzątki, inne potrzebują jedynie zalania wrzątkiem, który je zmiękczy. Sos do sałatki powinien być lekki i orzeźwiający w smaku. Można uzyskać ten efekt poprzez wymieszanie sosu sojowego z masłem orzechowym, octem jabłkowym lub sokiem z pomarańczy i odrobiną miodu. W zależności od tego, co aktualnie mam na parapecie, na wierzch dodaję świeże liście kolendry, bazylię, miętę lub natkę pietruszki.
W galerii możesz zobaczyć składniki potrzebne do sałatki z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym – przepis na lunch
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/4 białej rzodkwi,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- 80 g makaronu ryżowego,
- koperek, bazylia lub kolendra do posypania,
- orzeszki ziemne do dekoracji.
Sos do sałatki:
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka masła orzechowego.
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym?
Sposób przygotowania:
- Białą rzodkiew umyłam, obrałam i pokroiłam w słupki.
- Następnie czerwoną paprykę umyłam, przekroiłam na pół, oczyściłam z pestek i pokroiłam w kostkę.
- Seler naciowy umyłam i pokroiłam w kostkę jak selera.
- Kapustę pekińską poszatkowałam średniej grubości nitki.
- Makaron ryżowy przekroiłam na pół i przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli ugotowałam we wrzątku.
- Ugotowany makaron odcedziłam i odstawiłam na chwilę do wystudzenia.
- W misce wymieszałam warzywa i makaron ryżowy.
- Składniki sosu do sałatki wymieszałam dokładnie w misce i polałam nim sałatkę z makaronem ryżowym.
- Przed podaniem sałatkę posypuję posiekanymi ziołami i posypuję uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Warzywa do sałatki z makaronem ryżowym
Do takiej sałatki w stylu wietnamskim można podawać najróżniejsze warzywa. Najczęściej dodaje się posiekaną w słupki marchewkę, którą marynuje się w zalewie z octu ryżowego, sosu sojowego, cukru trzcinowego i oleju. Często dodaje się do nich uprażony sezam, a także świeżo wyciśnięty sok z limonki. Co więcej, w tej sałatce sprawdza się ugotowana i pokrojona w słupki fasolka szparagowa, a także świeże rzodkiewki pokrojone w półplasterki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?